Surówka z cykorii z jabłkami
Surówka z cykorii z jabłkami 4.44 out of 5 based on 334 voters.
Składniki:
- cykoria 3 kolby
- jabłko 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- majonez 4 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sok z cytryny 1 łyżka
-
Kolby cykorii proszę dokładnie oczyścić z zewnętrznych zwiędniętych liści, następnie proszę wszystkie liście naciąć u nasady, po czym oddzielić je, umyć dokładnie, odsączyć, pokrajać w poprzek na kawałki długości 1—2 cm. Jabłka i cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Do majonezu włożyć jabłka i cebulę, dodać bardzo drobno posiekany czosnek, sól, pieprz. Cykorię wymieszać z sosem, wyłożyć na salaterkę. Dodatkowo zakwasić sos do cykorii sokiem z cytryny. Gotową surówkę ozdobić kawałkami konserwowanej papryki lub listkami sałaty. Świetny dodatek do różnych potraw.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Stasię
- Szczegóły
- Kategoria: Surówki
- Opublikowano: środa, 06, styczeń 2010 06:51
- Stasia
- Surówki
- Sałatki z kurczakiem
- Sałatki z makaronem
- Sałatki z ryżem
- Sałatki warzywne
- Sałatki z tuńczykiem
- Sałatki owocowe
- Sałatki na zimę
- Winegret
- Dressing