Składniki:
- cykoria 3 kolby
- jabłko 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- majonez 4 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sok z cytryny 1 łyżka
Sposób wykonania:
- Kolby cykorii proszę dokładnie oczyścić z zewnętrznych zwiędniętych liści, następnie proszę wszystkie liście naciąć u nasady, po czym oddzielić je, umyć dokładnie, odsączyć, pokrajać w poprzek na kawałki długości 1—2 cm. Jabłka i cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Do majonezu włożyć jabłka i cebulę, dodać bardzo drobno posiekany czosnek, sól, pieprz. Cykorię wymieszać z sosem, wyłożyć na salaterkę. Dodatkowo zakwasić sos do cykorii sokiem z cytryny. Gotową surówkę ozdobić kawałkami konserwowanej papryki lub listkami sałaty. Świetny dodatek do różnych potraw.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Stasię