Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z cykorii z jabłkami

Składniki:

  • cykoria 3 kolby
  • jabłko 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • majonez 4 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny 1 łyżka

Sposób wykonania:

  1. Kolby cykorii proszę dokładnie oczyścić z zewnętrznych zwiędniętych liści, następnie proszę wszystkie  liście naciąć u nasady, po czym oddzielić je, umyć dokładnie, odsączyć, pokrajać w poprzek na kawałki dłu­gości 1—2 cm. Jabłka i cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Do majonezu włożyć jabłka i cebu­lę, dodać bardzo drobno posieka­ny czosnek, sól, pieprz. Cykorię wy­mieszać z sosem, wyłożyć na sala­terkę. Dodatkowo zakwasić sos do cykorii sokiem z cytryny. Gotową surówkę ozdobić kawałkami kon­serwowanej papryki lub listkami sa­łaty. Świetny dodatek do różnych potraw.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Stasię

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *