Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stek marynowany

 

Składniki:

  • 60 dag środkowej części polędwicy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3-4 żabki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 200 ml wytrawnego wermutu
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem po czym oprószyć solą, pieprzem oraz bazylią, skropić oliwą i natrzeć rozgniecionym czosnkiem.
    Następnie zalać mięso winem i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    Po tym czasie mięso usmażyć na ruszcie w trakcie skrapiając marynatą, w której się moczyło.
    W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle a jajka posadzić.
    Przed podaniem na każdym steku położyć po jednym jajku i obłożyć cebulką.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *