Składniki:
- 60 dag środkowej części polędwicy
- 2-3 łyżki oliwy
- 3-4 żabki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 200 ml wytrawnego wermutu
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 4 jajka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem po czym oprószyć solą, pieprzem oraz bazylią, skropić oliwą i natrzeć rozgniecionym czosnkiem.
Następnie zalać mięso winem i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso usmażyć na ruszcie w trakcie skrapiając marynatą, w której się moczyło.
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle a jajka posadzić.
Przed podaniem na każdym steku położyć po jednym jajku i obłożyć cebulką.