Składniki:
- 1 kurczak
- 7 dag mąki
- 10 dag wędzonego boczku
- 12 szalotek
- 20 dag pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- ½ l czerwonego wina
- ½ l bulionu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Kurczaka podzielić na 6 części, które oprószyć solą oraz pieprzem po czym obtoczyć w mace.
Następnie pokrojony boczek podsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać posiekane szalotki i pieczarki pokrojone w plasterki.
W między czasie na osobnej patelni obsmażyć kurczaka, wówczas dodać do niego pieczarki z cebulą i zalać winem oraz bulionem.
Doprowadzić do zagotowania i wrzucić jeszcze boczek, czosnek oraz wszystkie zioła.
Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 60 minut.