Sos waniliowy Oli
Sos waniliowy Oli 4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 1 szkl mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- ½ laski wanilii
- 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
2/3 szkl mleka doprowadzić do wrzenia z dodatkiem wanilii.
Natomiast resztę mleka wymieszać z mąką i wlać do mleka z wanilią.
Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Natomiast żółtka utrzeć razem z cukrem i dodać do mleka.
Chwilę jeszcze gotować po czym zdjąć z ognia do ostygnięcia w trakcie cały czas mieszając.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: wtorek, 14, luty 2012 09:28
- Ola Byczek
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny