Sos szary z bakaliami
Sos szary z bakaliami4.60 out of 5 based on 245 voters.
Składniki:
- 4 dag cebuli
- 3-4 dag masła
- 1łyżka mąki
- 1 kieliszek alkoholu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- garść rodzynek
- sól
- sok z cytryny
-
Cebulę pokroić w kostkę po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas oprószyć mąką.
Dokładnie wymieszać i rozprowadzić wywarem.
Następnie dodać pokruszony piekarnik i całość przetrzeć przez sito.
W między czasie cukier zarumienić na patelni, rozprowadzić go 2 łyżkami wody i dodać do sosu razem z rodzynkami oraz migdałami.
Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Natalia Szczurek
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: środa, 08, kwiecień 2009 07:59
- Natalia Szczurek
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny