Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos szary z bakaliami

Składniki:

  • 4 dag cebuli
  • 3-4 dag masła
  • 1łyżka mąki
  • 1 kieliszek alkoholu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • garść rodzynek
  • sól
  • sok z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokroić w kostkę po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas oprószyć mąką.
    Dokładnie wymieszać i rozprowadzić wywarem.
    Następnie dodać pokruszony piekarnik i całość przetrzeć przez sito.
    W między czasie cukier zarumienić na patelni, rozprowadzić go 2 łyżkami wody i dodać do sosu razem z rodzynkami oraz migdałami.
    Doprawić do smaku solą i sokiem z  cytryny.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Natalia Szczurek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *