Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos staropolski

Składniki:

  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • ½ szkl śmietany
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki starego chrzanu
  • 1 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżką posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę, uważając aby się nie zarumieniła.
    Wówczas rozprowadzić ją bulionem i trzymać na ogniu około 10 minut.
    Pod koniec gotowania wrzucić obrane i pokrojone pomidory.
    Dodać jeszcze śmietanę oraz chrzan i całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Można również dodać posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *