Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos berneński

Składniki:

  • 3 żółtka
  • ½ kostki masła
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek octu winnego
  • 1 kieliszek wody
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

    Sposób wykonania:

    Ocet wymieszać z wodą.
    Dodać listek laurowy, cebulę oraz estragon.
    Trzymać na małym ogniu aż większość płynu wyparuje.
    Wówczas całość przecedzić i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie dodać żółtka oraz kawałek masła.
    Dokładnie wymieszać trzymając w kąpieli wodnej.
    Cały czas ubijać aż sos zgęstnieje, wówczas zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *