Sos kawowy
Sos kawowy 4.80 out of 5 based on 15 voters.
Składniki:
- 4 żółtka
- 200 ml słodkiej śmietany
- 100 g cukru
- 5 łyżek mielonej kawy
- 3 łyżki likieru kawowego
Sposób wykonania:
Kawę zalać 200 ml wody, dodać jeszcze cukru gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
Po tym czasie całość przecedzić przez filtr do kawy.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym przełożyć rondelek nad garnek z gotującą się wodą i nie przerywając ucierania wlewać stopniowo napar z kawy.
Gdy składniki się połączą zdjąć z ognia i dodać jeszcze alkohol.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: środa, 01, czerwiec 2011 08:48
- Asia Stępień
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny