Sos grzybowy z natką pietruszki
Sos grzybowy z natką pietruszki 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 300 g grzybów
- 60 g masła
- 20 g mąki
- 1,5 szkl bulionu
- pęczek natki pietruszki
- 3 żółtka
- ½ szkl śmietanki
- sok z cytryny
- kminek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Pokrojone grzyby przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym dodać mąkę i zdjąć z ognia.
Rozprowadzić całość bulionem po czym ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać kminek, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.
Trzymać na ogniu jeszcze przez 20 minut po czym ponownie zdjąć z ognia i dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami i odrobiną masła.
Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy grzybowe
- Opublikowano: czwartek, 22, listopad 2012 12:10
- Bartek