Skorupiaki duszone w białym winie

9704
com_content.article
(Oddano 265 głosów z średnią 4.72 z 5)
Skorupiaki duszone w białym winie 4.72 out of 5 based on 265 voters.


Składniki:


  • 2 kg świeżych skorupiaków
  • 120 ml oliwy
  • 2 cebule
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Sposób wykonania:
  1. Skorupiaki zalać wodą i odstawić na 1 godzinę.
    W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czy dodać odcedzone skorupiaki potem wino oraz wodę.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.
    Skorupiaki które się nie otworzyły wyrzucić a resztę przełożyć na talerz i posypać posiekaną pietruszką.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Natalia Sz

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi