Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Epoisses de Bourgogne A.O.C.

Pochodzenie: Burgundia
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: łączy w sobie słoność, słodycz, smak metaliczny i smak mleka; bardzo dojrzały ma mocny mięsny smak
Zawartość  tłuszczu: 50%
Pora roku: cały rok, najsmaczniejsze od lipca do lutego
Opis:
Według legendy pierwszy ser został wytworzony przez mnichów cystersów w XVI wieku. Przez następne wieki receptura jego produkcji była przekazywana przez rodziny chłopskie z pokolenia na pokolenie. Mogą o tym świadczyć odkryte w wielu burgundzkich chłopskich chatach, wybudowanych przed XIX wiekiem, pomieszczenia, które służyły niegdyś do wytwarzania i dojrzewania sera epoisses. Wielkim amatorem tego sera był podobno sam Napoleon. W I połowie XX wieku produkcja tego sera podupadła i dopiero w 1956 roku pan Berthaut z wioski Epoisses zaczął ponownie go wytwarzać. Jest to ser tradycyjny, farmerski o silnym aromacie ze skórką pielęgnowaną na maź. Podczas produkcji jego powierzchnia jest ręcznie obmywana, za pomocą małej szczoteczki. W wyniku tego bakterie rozprowadzane są po całej skórce równomiernie i swobodnie wnikają do wnętrza. Do ostatniego masowania używa się mieszanki solanki oraz alkoholu. Dzięki temu ser zyskuje ostry, mięsny smak. Dojrzewanie sera trwa co najmniej cztery tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *