Pochodzenie: Franche-Comté
Rodzina serów: Sery twarde
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: rozpływa się w ustach, pozostawiając słodki smak; produkowany latem ma owocowy posmak; w zimowym wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów
Zawartość tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: cały rok
Opis:
Jest to najsłynniejszy ser wytwarzany w górach Jura we wschodniej Francji. To wspaniały tradycyjny ser z górskich szałasów. Ser wytwarza się w kształcie kręgu o średnicy 75 cm i masie 35 kg. Do zrobienia jednego sera potrzeba 530 litrów mleka, czyli dzienny udój od 30 krów. Do produkcji sera używa się mleka krów rasy Montbéliard wypasanych na górskich stokach. Dojrzewanie sera trwa co najmniej 3 miesiące, a w niektórych przypadkach nawet 2 lata. Smak, aromat i wygląd sera zmieniają się w zależności od pory roku, podczas której jest on produkowany. W lecie, gdy krowy jedzą świeżą trawę na łące, ser jest bardziej żółty, w smaku bardziej aromatyczny, a w zimie – podczas karmienia sianem – jego barwa staje się podobna do kości słoniowej, natomiast smak wyraźnie orzechowy. Od 1976 roku jest chroniony systemem AOC. Małe oczka w serze comté, będące wynikiem dojrzewania, są wielkości małej wiśni.