Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Comté

Pochodzenie: Franche-Comté
Rodzina serów: Sery twarde
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: rozpływa się w ustach, pozostawiając słodki smak; produkowany latem ma owocowy posmak; w zimowym wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów
Zawartość  tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: cały rok
Opis:
Jest to najsłynniejszy ser wytwarzany w górach Jura we wschodniej Francji. To wspaniały tradycyjny ser z górskich szałasów. Ser wytwarza się w kształcie kręgu o średnicy 75 cm i masie 35 kg. Do zrobienia jednego sera potrzeba 530 litrów mleka, czyli dzienny udój od 30 krów. Do produkcji sera używa się mleka krów rasy Montbéliard wypasanych na górskich stokach. Dojrzewanie sera trwa co najmniej 3 miesiące, a w niektórych przypadkach nawet 2 lata. Smak, aromat i wygląd sera zmieniają się w zależności od pory roku, podczas której jest on produkowany. W lecie, gdy krowy jedzą świeżą trawę na łące, ser jest bardziej żółty, w smaku bardziej aromatyczny, a w zimie – podczas karmienia sianem – jego barwa staje się podobna do kości słoniowej, natomiast smak wyraźnie orzechowy. Od 1976 roku jest chroniony systemem AOC. Małe oczka w serze comté, będące wynikiem dojrzewania, są wielkości małej wiśni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *