Ziemniaki z patelni z serem comté
Składniki:
- 250 g bekonu
- 1 kg ziemniaków
- 500 g cebuli
- 1łyżeczka kminku
- pieprz czarny świeżo zmielony
- 6 łyżek alzackiego białego wina
- 250 g sera comté
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1/2 pęczka pietruszki
Przygotowanie:
Bekon pokroić w drobną kostkę i na małym ogniu na patelni o grubym dnie powoli topić. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić na plastry o grubości 3 mm. Obrać cebule i grubo posiekać. Skwarki i stopiony tłuszcz odlać z patelni, pozostawiając około 2 łyżek tłuszczu. Partiami nakładać do patelni warstwę ziemniaków i cebuli, posypując za każdym razem ziemniaki kminkiem a cebulę pieprzem. Każdą warstwę polewać odrobiną tłuszczu i posypywać skwarkami. Górną warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość polać winem. Przykryć szczelnie patelnię i dusić ziemniaki na średnim ogniu około 45 minut. Od czasu do czasu wstrząsnąć patelnią lub zawartość patelni przewracać. Ser pokroić w plastry grubości 3 mm i obłożyć nimi dokładnie ziemniaki. Pod przykryciem trzymać około 3 minut. Szczypiorek pokroić, pietruszkę posiekać grubo. Posypać nimi zapieczone ziemniaki i natychmiast podawać do stołu. Podawać z sałatą polaną lekkim sosem winegret.