Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Epoisses de Bourgogne A.O.C.

Pochodzenie: Burgundia
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: łączy w sobie słoność, słodycz, smak metaliczny i smak mleka; bardzo dojrzały ma mocny mięsny smak
Zawartość  tłuszczu: 50%
Pora roku: cały rok, najsmaczniejsze od lipca do lutego
Opis:
Według legendy pierwszy ser został wytworzony przez mnichów cystersów w XVI wieku. Przez następne wieki receptura jego produkcji była przekazywana przez rodziny chłopskie z pokolenia na pokolenie. Mogą o tym świadczyć odkryte w wielu burgundzkich chłopskich chatach, wybudowanych przed XIX wiekiem, pomieszczenia, które służyły niegdyś do wytwarzania i dojrzewania sera epoisses. Wielkim amatorem tego sera był podobno sam Napoleon. W I połowie XX wieku produkcja tego sera podupadła i dopiero w 1956 roku pan Berthaut z wioski Epoisses zaczął ponownie go wytwarzać. Jest to ser tradycyjny, farmerski o silnym aromacie ze skórką pielęgnowaną na maź. Podczas produkcji jego powierzchnia jest ręcznie obmywana, za pomocą małej szczoteczki. W wyniku tego bakterie rozprowadzane są po całej skórce równomiernie i swobodnie wnikają do wnętrza. Do ostatniego masowania używa się mieszanki solanki oraz alkoholu. Dzięki temu ser zyskuje ostry, mięsny smak. Dojrzewanie sera trwa co najmniej cztery tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *