Ser Epoisses de Bourgogne A.O.C.
Pochodzenie: Burgundia
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: łączy w sobie słoność, słodycz, smak metaliczny i smak mleka; bardzo dojrzały ma mocny mięsny smak
Zawartość tłuszczu: 50%
Pora roku: cały rok, najsmaczniejsze od lipca do lutego
Opis:
Według legendy pierwszy ser został wytworzony przez mnichów cystersów w XVI wieku. Przez następne wieki receptura jego produkcji była przekazywana przez rodziny chłopskie z pokolenia na pokolenie. Mogą o tym świadczyć odkryte w wielu burgundzkich chłopskich chatach, wybudowanych przed XIX wiekiem, pomieszczenia, które służyły niegdyś do wytwarzania i dojrzewania sera epoisses. Wielkim amatorem tego sera był podobno sam Napoleon. W I połowie XX wieku produkcja tego sera podupadła i dopiero w 1956 roku pan Berthaut z wioski Epoisses zaczął ponownie go wytwarzać. Jest to ser tradycyjny, farmerski o silnym aromacie ze skórką pielęgnowaną na maź. Podczas produkcji jego powierzchnia jest ręcznie obmywana, za pomocą małej szczoteczki. W wyniku tego bakterie rozprowadzane są po całej skórce równomiernie i swobodnie wnikają do wnętrza. Do ostatniego masowania używa się mieszanki solanki oraz alkoholu. Dzięki temu ser zyskuje ostry, mięsny smak. Dojrzewanie sera trwa co najmniej cztery tygodnie.