Raki w sosie ogórkowym

14032
com_content.article
(Oddano 283 głosów z średnią 4.80 z 5)
Raki w sosie ogórkowym 4.80 out of 5 based on 283 voters.


Składniki:


  • 750 g świeżych raków
  • sól
  • ½ cebuli dymki
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml białego wina
  • 250 ml wywaru z raków
  • 100 g gęstej śmietany
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • 500 g mięsa z raków
  • 20 ml aquavitu

Sposób wykonania:
  1. Obrane ogórki przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić je jeszcze na mniejsze kawałki.
    Następnie wrzucić je do garnka i dusić kilka minut.
    W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, po czym oprószyć ją mąką i wlać wino oraz wywar.
    Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać jeszcze śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałego sosu wrzucić mięso raków, koperek oraz ogórki.
    Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz aquavitem.    

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi