Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantny kurczak z kolorowymi dodatkami

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka orzeszków nerkowca
  • sól
  • 1 łyżka oleju


Sposób przyrządzenia:

Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić w kostkę o boku 2 cm. Podobnie pokroić obraną i oczyszczoną z nasion paprykę. Obraną marchewkę i łodygi selera pokroić w odcinki o długości 2 cm.  Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, smażyć 2 minuty, dodać pokruszone papryczki chili, smażyć 30 sekund, dodać kurczaka i smażyć aż zmieni kolor. Do tak podsmażonego kurczaka dodać warzywa i przyprawy, smażyć mieszając  około 4 minuty, dodać orzeszki, wymieszać i po minucie podawać. Znakomitym dodatkiem będzie ryż. Osoby nie przepadające za zbyt pikantnymi potrawami mogą oczyścić papryczki chili z nasion. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *