Składniki:
- 2 porcje filetu z karpia (szczupaka, sandacza, amura)
- 3 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka papryki (słodkiej lub ostrej)
- sok cytrynowy
- sól
- olej do smażenia
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sok cytrynowy do smaku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety z karpia skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i papryką, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Przygotowanego karpia obtoczyć w drobnej kaszce kukurydzianej i usmażyć na oleju. Podawać z sosem i młodymi ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.