Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z karpia z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 2 porcje filetu z karpia (szczupaka, sandacza, amura)
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka papryki (słodkiej lub ostrej)
  • sok cytrynowy
  • sól
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sok cytrynowy do smaku
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Umyte i osuszone filety z karpia skropić sokiem cytrynowym,  przyprawić solą i papryką, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Przygotowanego karpia obtoczyć w drobnej kaszce kukurydzianej i usmażyć na oleju. Podawać z sosem i młodymi ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *