Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z gęsich wątróbek

 

Składniki:

  • kilogram gęsich wątróbek
  • 25 dkg słoniny
  • 15 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki rosołu
  • łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Obrane z błon gęsie wątróbki namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle.   Pokroić w drobną kosteczkę obraną cebulę, oczyszczone pieczarki i słoninę. Resztę słoniny pokroić w plastry. Połowę plastrów słoniny ułożyć na dnie brytfanny , na nich wątróbkę i pozostałą słoninę, a na wierzch pieczarki podduszone z cebulą. Podlać rosołem i gotować około 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wystudzić, przepuścić wszystko przez maszynkę/ dwukrotnie/.Dodać sól, pieprz, ziele angielskie i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Napełnić pasztetem żaroodporne naczynie. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *