Panga duszona z bakaliami
Panga duszona z bakaliami 4.70 out of 5 based on 23 voters.
Składniki:
- 1 kg pangi
- 1 duża cebula
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- 2 duże kwaśne jabłka
- 15 suszonych śliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sok z jednej cytryny
- kilka goździków
- pieprz, sól, olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć , osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na małe porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około pół godziny. Następnie osączyć doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Przełożyć do garnka, dodać sparzone, odsączone śliwki, rodzynki i pokrojone w ósemki jabłka, posiekaną cebulę, masło i przyprawy. Podlać wrzątkiem i dusić około 10-15 minut, pod koniec gotowania dołożyć orzechy. Dobrze smakuje z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, lub sałatą oraz cykorią.
- Szczegóły
- Kategoria: Panga
- Opublikowano: środa, 17, listopad 2010 09:31
- Maria Kuleta
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla