Składniki:
- 1 kg pangi
- 1 duża cebula
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- 2 duże kwaśne jabłka
- 15 suszonych śliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sok z jednej cytryny
- kilka goździków
- pieprz, sól, olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć , osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na małe porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około pół godziny. Następnie osączyć doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Przełożyć do garnka, dodać sparzone, odsączone śliwki, rodzynki i pokrojone w ósemki jabłka, posiekaną cebulę, masło i przyprawy. Podlać wrzątkiem i dusić około 10-15 minut, pod koniec gotowania dołożyć orzechy. Dobrze smakuje z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, lub sałatą oraz cykorią.