Nadziewane pomidory na zimno
Nadziewane pomidory na zimno4.66 out of 5 based on 226 voters.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mielona papryka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- oliwki
- sól
- pieprz
-
Z pomidorów ściąć wierzchy po czym delikatnie wydrążyć cześć miąższu.
Oprószyć wewnątrz pomidory solą oraz pieprzem i odstawić aby spłynął wytworzony ok.
Następnie wsiąść dwa pomidory które udusić na rozgrzanym maśle razem z cebulką, po czym przetrzeć je przez sito i wymieszać razem z oliwą.
Doprawić do smaku solą oraz papryką i połączyć jeszcze razem ze szczypiorkiem.
Powstałym nadzieniem napełniamy pomidory i odstawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem udekorować oliwkami. Podawać na zimno.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M
- Szczegóły
- Kategoria: Pomidory
- Opublikowano: poniedziałek, 02, luty 2009 09:03
- Ewelina M
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak