Składniki:
- 10 młodych ugotowanych ziemniaków
- 1 kg szparagów
- 6 plasterków chudej szynki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki bitej śmietany
Sposób wykonania:
- Śmietanę wymieszać razem z majonezem, octem oraz musztardą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie ziemianki pokroić w plasterki i polać je sosem oraz posypać posiekaną zieleniną.
Szparagi oskrobać i odciąć zdrewniale końce po czym związać w pęczki po kilka sztuk i gotować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie.
Miękkie szparagi odcedzić, usunąć nitki i owinąć po kilka plasterkiem szynki tak aby z jednej strony wystawały główki szparagów.
Ułożyć je na półmisku a wokół rozłożyć plastry ziemniaków.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewelina M