Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mielona papryka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- oliwki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Z pomidorów ściąć wierzchy po czym delikatnie wydrążyć cześć miąższu.
Oprószyć wewnątrz pomidory solą oraz pieprzem i odstawić aby spłynął wytworzony ok.
Następnie wsiąść dwa pomidory które udusić na rozgrzanym maśle razem z cebulką, po czym przetrzeć je przez sito i wymieszać razem z oliwą.
Doprawić do smaku solą oraz papryką i połączyć jeszcze razem ze szczypiorkiem.
Powstałym nadzieniem napełniamy pomidory i odstawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem udekorować oliwkami. Podawać na zimno.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M