Mule w białym winie

8468
com_content.article
(Oddano 516 głosów z średnią 4.52 z 5)
Mule w białym winie4.52 out of 5 based on 516 voters.


Składniki:


  • 1 kg świeżych małży
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • ¾ szkl. białego wina
  • związane gałązki natki pietruszki, tymianku i listek laurowy
  • ¾ szkl. śmietany
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:
  1. Mule oczyścić po czym zalać zimną wodą i odstawić na 1 godz.
    W między czasie posiekać cebule oraz czosnek i zeszklić je na rozgrzanym maśle, wówczas wlać wino, dodać związane zioła, wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
    Następnie wrzucić mule i trzymać na ogniu kilka minut co jakiś czas potrząsając garnkiem.
    Małże wyjąć, te które się nie otworzyły wyrzucić i wyjąć zioła a wywar odparować do połowy objętości.
    Pod koniec gotowania dodać śmietanę, doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku.
    Polać sosem małże i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Anna Cichoń

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi