Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana sałatka z pomidorów i kapusty

Składniki:

  • 1,5 kg zielonych pomidorów
  • 1,5 kg ogórków
  • główka czerwonej kapusty
  • 2 kalafiory
  • 1 kg cebuli
  • sól

    Zalewa:

  • ½ l octu
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • łyżeczka cukru

    Sposób wykonania:
    Ogórki obrać i razem z pomidorami i cebulą pokroić w plasterki.
    Następnie kalafiora podzielić na różyczki a kapustę poszatkować.
    Ułożyć warzywa warstwami w misce posypując dużą ilością soli, odstawić na 24 godz.
    Po tym czasie ½ l wody zagotować razem z octem, pieprzem, liściem, zielem oraz cukrem, wówczas zalać nią warzywa i trzymać na ogniu ok. 10 min.
    Gdy warzywa lekko się podduszą przełożyć warzywa do słoików i szczelnie zakręcić.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez LoLa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *