Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewkowe steki

Składniki:

  • 4 cebule
  • 3 marchewki
  • 60 dag. mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz cayenne
  • olej do smażenia

    Przygotowanie:
    Cebulę pokroić na średniej grubości talarki i szklić kilka minut na patelni. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Z masy mięsno-warzywnej formować steki. Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć steki z obu stron najpierw na dużym ogniu, a gdy zbrązowieją  zmniejszać płomień. Podawać z podduszoną cebulą i kwaszonym ogórkiem. Doskonale smakują też z ziemniakami.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *