Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po królewsku Marzeny

Składniki:

    • 1,5 kg. kurczaka
    • 2 wątróbki drobiowe
    • 1/2 kg. mielonego z indyka
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 10 dag. suszonych śliwek
    • 2 jajka
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 5 ząbków czosnku
    • przyprawa do kurczaka Prymat
    • pieprz
    • sól
    • papryka w proszku Prymat
    • majeranek
    • 2 łyżki oliwy
    • natka pietruszki

    Przygotowanie:
    Z kurczaka wyciąć nożem kości/w skrzydełkach i udkach kości zostawić/.Kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka i zmiażdżonym czosnkiem. Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną natką. Wbić 2 żółtka, białka ubić. Paprykę, śliwki i wątróbki pokroić. Dodać do mięsa i wymieszać z bułką i pianą z białek. Nafaszerować kurczaka, zaszyć i obwiązać. Piec 80 minut w temp. 200 stopni pod przykryciem w naczyniu wysmarowanym oliwą. Podlewać wytopionym tłuszczem, a potem piec jeszcze 20 minut bez przykrycia.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *