Składniki:
- • 1,5 kg. kurczaka
• 2 wątróbki drobiowe
• 1/2 kg. mielonego z indyka
• 1/2 papryki czerwonej
• 10 dag. suszonych śliwek
• 2 jajka
• 2 łyżki bułki tartej
• 5 ząbków czosnku
• przyprawa do kurczaka Prymat
• pieprz
• sól
• papryka w proszku Prymat
• majeranek
• 2 łyżki oliwy
• natka pietruszki
Przygotowanie:
Z kurczaka wyciąć nożem kości/w skrzydełkach i udkach kości zostawić/.Kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka i zmiażdżonym czosnkiem. Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną natką. Wbić 2 żółtka, białka ubić. Paprykę, śliwki i wątróbki pokroić. Dodać do mięsa i wymieszać z bułką i pianą z białek. Nafaszerować kurczaka, zaszyć i obwiązać. Piec 80 minut w temp. 200 stopni pod przykryciem w naczyniu wysmarowanym oliwą. Podlewać wytopionym tłuszczem, a potem piec jeszcze 20 minut bez przykrycia.
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena