Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w winie po francusku

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 7 dag mąki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 12 szalotek
  • 20 dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • ½ l czerwonego wina
  • ½ l bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Kurczaka podzielić na 6 części, które oprószyć solą oraz pieprzem po czym obtoczyć w mace.
    Następnie pokrojony boczek podsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać posiekane szalotki i pieczarki pokrojone w plasterki.
    W między czasie na osobnej patelni obsmażyć kurczaka, wówczas dodać do niego pieczarki z cebulą i zalać winem oraz bulionem.
    Doprowadzić do zagotowania i wrzucić jeszcze boczek, czosnek oraz wszystkie zioła.
    Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *