Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie fistaszkowym

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielona słodka papryka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 150 g masła fistaszkowego
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka tumeryka
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • ¼ łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Cebulę, czosnek oraz paprykę posiekać a potem przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas odstawić je na bok a na tej samej patelni przesmażyć piersi kurczaka pokrojone w kostkę, wówczas ponownie wrzucić warzywa.
    W między czasie bulion wymieszać z masłem fistaszkowym oraz przyprawami i wlać do kurczaka.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 minut.
    Po tym czasie przełożyć potrawę do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *