Składniki:
• 1 pierś z kurczaka
• 1 cebula
• 1 łodyga selera
• 1 marchewka
• 125 g masła
• 3 łyżki oliwy
• 100 g mąki
• 250 g białego wytrawnego wina
• 3 goździki
• szczypta cynamonu
• 500 g pomidorów z puszki
• 500 g pieczarek
• sól
Sposób wykonania:
Na ¾ masła i 2/3 oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, seler oraz marchewkę.
W między czasie kurczaka pokroić w kostkę, które oprószyć mąką i przełożyć na patelnie.
Gdy kurczak nabierze złotego koloru wlać wino i trzymać na ogniu do momentu, aż odpruje, wówczas dodać goździki, cynamon oraz pomidory.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na małym ogniu.
W między czasie na reszcie tłuszczu obsmażyć pokrojone pieczarki, które oprószyć solą i wrzucić do kurczaka pod koniec duszenia.