Kurczak po indyjsku
Kurczak po indyjsku4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz i ulubione przyprawy z kuchni azjatyckiej
- 1 szklanka śmietany kremowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- mąka
- olej lub klarowane masło
Sposób przyrządzenia:
Umytą i osuszoną tuszkę kurczaka podzielić na 8 części, przyprawić, odstawić na noc do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje kurczaka, przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu zeszklić obrany czosnek i cebulę (pokrojone w kostkę) dodać do rondla z kurczakiem. Całość podlać wodą lub bulionem, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić aż mięso będzie miękkie. Śmietanę wymieszać z 2 łyżeczkami dodać do duszącego się kurczaka, wymieszać, chwilę podgrzewać. Skorygować smak przyprawami i podawać.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: środa, 16, listopad 2011 12:50
- Halina Kacprzyk
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany