Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po indyjsku

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy z kuchni azjatyckiej
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • olej lub klarowane masło

    Sposób przyrządzenia:

    Umytą i osuszoną tuszkę kurczaka podzielić na 8 części, przyprawić, odstawić na noc do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje kurczaka, przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu zeszklić obrany czosnek i cebulę (pokrojone w kostkę) dodać do rondla z kurczakiem. Całość podlać wodą lub bulionem, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić aż mięso będzie miękkie. Śmietanę wymieszać z 2 łyżeczkami dodać do duszącego się kurczaka, wymieszać, chwilę podgrzewać. Skorygować smak przyprawami i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *