Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety Ilony

Składniki:

  • ziemniaki 2 kg
  • cebula 2-3 sztuki
  • tłuszcz 20 dag
  • bułka tarta 20 dag
  • mąki 10 dag
  • suszone grzyby 8 dag
  • jajka 5-6 sztuk
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki proszę dokładnie umyć, następnie obrać ze skórki i ugotować.
    Po ugotowaniu zmielić w maszynce do mielenia mięsa i przełożyć do miski.
    Cebulę proszę pokroić w drobniutką kosteczkę, a następnie zarumienić na
    patelni i nagrzanym oleju, wrzucić do zmielonych ziemniaków. Dodać do
    nich też odrobinę tartej bułki, jajka, mąkę oraz grzyby, uprzednio
    ugotowane i posiekane. Wszystkie składniki trzeba teraz dokładnie ze
    sobą wymieszać i doprawić wedle uznania do smaku. Z tak wyrobionej masy
    proszę formować małe kotleciki, obtaczać je w mące, później roztrzepanym
    jajku i bułce tartej. Na patelni należy rozgrzać tłuszcz i smażyć
    kotleciki z obu stron na złoty kolor.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *