Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka pieczona z sosem z cytrusów

 

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcz
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 dag masła
  • sól
  • cukier

 

 

Sposób wykonania:

  1. Kaczkę oprószyć solą i włożyć do brytfanny.
    Polać ją tłuszczem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny.
    W trakcie pieczenia polewać na początku wodą a potem powstałym sosem.
    Gdy kaczka będzie miękka wyjąć i podzielić na porcje a do sosu z pieczenia dodać wino, obraną pomarańcze pokrojoną na plasterki oraz sok z cytryny.
    Doprawić do smaku solą oraz cukrem i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
    Kaczkę polać cytrusowym sosem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *