Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Halibut po gdyńsku.

Składniki:

 

  • 4 filety z halibuta,
  • 7 dag mąki;
  • sól, pieprz do smaku

sos:

  • 20 dag pieczarek,
  • 5 dag cebuli,
  • 1/2 strąka papryki,
  • 3 dag koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml rosołu (może być z kostki),
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag śmietany,
  • 5 dag masła,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki i cebule oczyścić, pokroić w piórka, paprykę w cienkie paski. Wymienione składniki podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dołożyć koncentrat, oprószyć mąką i rozprowadzić wywarem. Zagotować, zaprawić winem oraz śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Oczyszczone filety z halibuta oprószyć solą, pieprzem oraz mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone filety z halibuta ułożyć na talerzu i polać uprzednio przygotowanym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *