Grecki sos z suszonych śliwek

272
com_content.article
(Oddano 291 głosów z średnią 4.45 z 5)
Grecki sos z suszonych śliwek4.45 out of 5 based on 291 voters.


Skład:
1/2 kg suszonych śliwek

ząbek czosnku

łyżeczka drobno siekanego koperku
sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania:
Śliwki opłukać i zalać w woda, aby były przykryte do następnego dnia.
Gotować w tej samej wodzie na małym ogniu do miękkości. Odcedzić, śliwki
przetrzeć przez sito. Powinny być w konsystencji gęstej śmietany, jeśli za
gęste, dolać soku. Dodać roztarty z solą czosnek, doprawić do smaku solą,
pieprzem, cukrem, dodać koperek. Wymieszać i zagotować. Podawać na zimno do
szaszłyków, pieczonego drobiu i mies.
Może sok jest tu nieodpowiednim słowem, chodzi o wywar po ugotowaniu śliwek.
Nie należy go wylewać, tylko użyć do rozrzedzenia sosu, jeśli trzeba, prócz
tego można użyć go do kompotu, jeśli się lubi kompot z suszu albo do
połączenia z innymi owocami w kompotach, a nawet do podlania pieczeni,
zwłaszcza wieprzowej.

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi