Skład:
1/2 kg suszonych śliwek
ząbek czosnku
łyżeczka drobno siekanego koperku
sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
Śliwki opłukać i zalać w woda, aby były przykryte do następnego dnia.
Gotować w tej samej wodzie na małym ogniu do miękkości. Odcedzić, śliwki
przetrzeć przez sito. Powinny być w konsystencji gęstej śmietany, jeśli za
gęste, dolać soku. Dodać roztarty z solą czosnek, doprawić do smaku solą,
pieprzem, cukrem, dodać koperek. Wymieszać i zagotować. Podawać na zimno do
szaszłyków, pieczonego drobiu i mies.
Może sok jest tu nieodpowiednim słowem, chodzi o wywar po ugotowaniu śliwek.
Nie należy go wylewać, tylko użyć do rozrzedzenia sosu, jeśli trzeba, prócz
tego można użyć go do kompotu, jeśli się lubi kompot z suszu albo do
połączenia z innymi owocami w kompotach, a nawet do podlania pieczeni,
zwłaszcza wieprzowej.
2 comments for “Grecki sos z suszonych śliwek”