Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grecja

Greckie frykadelki z serem feta

Składniki: 75 dag ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 25 dag sera feta 1 jajo 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki mąki 5 dag bułki tartej olej sól, pieprz Przyrządzanie:Ugotowane ziemniaki obrać, rozgnieść, ostudzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Fetę pokroić na kawałki. Cebulę i ser dodać do ziemniaków, wbić jajko, dodać natkę pietruszki, przyprawić…

Kawa frappe

Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 kulki lodów śmietankowych lub waniliowych (lub kostki lodu) 1 łyżeczka cukru mocno schłodzona przegotowana woda Wykonanie: Do wysokiej szklanki (podobnej jak do piwa) wsypujemy kawę, dolewamy 1/4 szkl. wody, dosypujemy cukier i miksujemy ok.2 min. Powstanie gęsta wysoka piana. Wkładamy do szklanki kulki lodów i uzupełniamy zimną wodą. wierzch…

Bakłażan po grecku

Skład:3 bakłażany 05kg mięsa mielonego żółty ser Sposób wykonania: Bakłażana umyć i osuszyć przekroić wzdłuż i dobrze posolić. Mięso mielone najlepiej mieszane niezbyt tłuste przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, możemy dać szczyptę pieprzu ziołowego /polecam/odstawić na 15 min. Gotowe mięso kładziemy na bakłażana dociskając rękom aby dobrze przyległo. Piekarnik nagrzać do tem.190 stopni piec…

Grecki sos z suszonych śliwek

Skład:1/2 kg suszonych śliwek ząbek czosnku łyżeczka drobno siekanego koperkusól, pieprz, cukier Sposób wykonania:Śliwki opłukać i zalać w woda, aby były przykryte do następnego dnia.Gotować w tej samej wodzie na małym ogniu do miękkości. Odcedzić, śliwkiprzetrzeć przez sito. Powinny być w konsystencji gęstej śmietany, jeśli zagęste, dolać soku. Dodać roztarty z solą czosnek, doprawić do…

Biała zupa I

Składniki:1 kurczak /może to być inne mięso na zupę/250 gr. białego ryżu3 jajkasok z 2 cytrynsól, pieprz Sposób przyrządzenia: Gotujemy kurczaka do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. Wyjmujemy z garnka , a na wywarze gotujemy ryż. Odstawiamy na bok aż zupa wystygnie. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy…