Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 kulki lodów śmietankowych lub waniliowych (lub kostki lodu)
1 łyżeczka cukru
mocno schłodzona przegotowana woda
Wykonanie:
Do wysokiej szklanki (podobnej jak do piwa) wsypujemy kawę, dolewamy 1/4 szkl. wody, dosypujemy cukier i miksujemy ok.2 min. Powstanie gęsta wysoka piana. Wkładamy do szklanki kulki lodów i uzupełniamy zimną wodą. wierzch kawowej pianki można dla dekoracji posypać szczyptą kawy rozpuszczalej lub startą czekoladą. Jest to przepis który dostałam od zaprzyjaznionego Greka. Idealna kawa na upalne dni. Każdego postawi na nogi i w kilka chwil podniesie ciśnienie. Polecam!
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi
6 comments for “Kawa frappe”