Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w winie

Składniki:

  • porcje królika
  • masło do smażenia
  • 15 dag chudego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka gotowej przyprawy myśliwskiej
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina ok.
  • 2 łyzki gęstej śmietany

Wykonanie:
Porcje królika obrumienic na maśle, przełozyc do rondla. Dodać pokrojony w kostkę boczek, przecier pomidorowy oraz posiekaną i podsmazoną cebulę. Doprawiamy solą pieprzem oraz przyprawą mysliwską. Całosc zalać szklanką wina i dusić ok. godziny. Przed podaniem doprawic sos śmietaną i zagotować. Porcje królika ułożyc dekoracyjnie na półmisku i polać obficie sosem. Można podawać z ziemniakami. Uwga! W ten sam sposób można przyrządzić także mięso z zająca jednak zamiast białego wina, używamy wówczas wina czerwonego! Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *