Skład:
szklanka pełnotłustej śmietanki
1/4 szklanka cukru pudru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu wanilii (w płynie)
1/4 szklanki pasty tahini (gotowa pasta sezamowa)
kieliszek armeńskiego albo tureckiego araku
mięta na ozdobę
Sposób wykonania:
Ubić śmietankę na gęsto, dodać cukier, miód i wanilie (można użyć ziaren
wanilli z laski zamiast ekstraktu) dalej ubijając na kremowa konsystencje.
Dodać pastę tahini (gotowa, z ziaren sezamu, nie ma co kombinować), także
arak i szklankę mocno ochłodzonego, lodowatego naparu kawy. Podawać z
kleksem bitej śmietanki i listkami mięty. Z góry mowie, nie jest to łatwe w
wykonaniu i nie jest to typowa halva, taki ciekawy deser pod ta nazwa, ale
nie dla tych, co liczą kalorie, niestety.