Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser turecki ala halva

Skład:
szklanka pełnotłustej śmietanki

1/4 szklanka cukru pudru

2 łyżki miodu

1 łyżeczka ekstraktu wanilii (w płynie)

1/4 szklanki pasty tahini (gotowa pasta sezamowa)

12 g kawy mielonej, świeżo zaparzonej "expresso" (znaczy bardzo mocnej)

kieliszek armeńskiego albo tureckiego araku

mięta na ozdobę

Sposób wykonania:
Ubić śmietankę na gęsto, dodać cukier, miód i wanilie (można użyć ziaren
wanilli z laski zamiast ekstraktu) dalej ubijając na kremowa konsystencje.
Dodać pastę tahini (gotowa, z ziaren sezamu, nie ma co kombinować), także
arak i szklankę mocno ochłodzonego, lodowatego naparu kawy. Podawać z
kleksem bitej śmietanki i listkami mięty. Z góry mowie, nie jest to łatwe w
wykonaniu i nie jest to typowa halva, taki ciekawy deser pod ta nazwa, ale
nie dla tych, co liczą kalorie, niestety.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *