Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki lwowskie mojej Mamy

        

Składniki:

   

  • 8 liści kapusty włoskiej
  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 duża cebula                                                                                                                                                       
  • ½ szklanki kaszy manny
  • przyprawa Kamis do ziemniaków
  • czosnek granulowany
  • odrobina suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz                                                                                                                                                                                                                                                                       
  • kostka  rosołowa  Knorr

Sposób wykonania:

  1. Kaszę mannę zalać szklanką wody i zaparzyć . Słoninę pokroić w kostkę i stopić , skwareczki odsączyć na sitku. Cebulę drobno posiekaną zeszklić na odrobinie smalcu.
    Do odsączonych ziemniaków dodać kaszę, cebulkę i skwarki. Przyprawić solą ,pieprzem i pozostałymi przyprawami.
    Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu ,w zależności od wielkości liścia( nie zrażać się rzadką konsystencją farszu ). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały, dno wykładając wierzchnimi liśćmi kapusty. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem bulionu Knorra rozpuszczonego w ¾ szklance ciepłej wody.
    Gołąbki są najlepsze drugiego dnia : polane sosem pomidorowym.

     

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Dorota Moczurad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *