Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowana kaczka w czerwonym winie

 

Składniki:

 

  • 1 kaczka
  • 35 dkg słoniny
  • 45 dkg cielęciny
  • wątróbka z kaczki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 2 cebule
  • po ¼ łyżeczki mielonej papryki i gałki muszkatołowej
  • ½ łyżki  mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Cielęcinę, słoninę, wątróbkę zemleć w maszynce do mięsa, dodać  posiekaną i obsmażona cebulę, bułkę tartą, jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Kaczkę umyć, oczyścić, osolić. Oddzielić skórę od piersi i nadziać farszem,  zaszyć i piec około 80 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni C, polewając wytapiającym się tłuszczem. Pod koniec pieczenia podlać kaczkę winem i oprószyć papryką, dodać posiekaną cebulę i oprószyć mąką. Po upieczeniu podzielić na porcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *