Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszona szynka

Składniki:

 

  • 1,2 kg szynki
  • 1 łyżka masła
  • 600 g cebuli
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml czerwonego wina
  • sól
  • cukier
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Cebule pokroić w plasterki, które oprószyć pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas zalać je winem i trzymać na ogniu około 10 minut.
    W między czasie mięso zarumienić na rozgrzanym maśle po czym przełożyć je do garnka razem z cebulą.
    Dodać jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy.
    Oprószyć do smaku solą i gotować około 3 godzin pod przykryciem.
    Gotowe mięso pokroić w plastry a sos z pieczenia doprawić jeszcze pieprzem i polać nim sos.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *