Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czosnkowy kurczak

 

Składniki:

    • 1 kurczak
    • 1 szkl. oliwy
    • 40 ząbków czosnku
    • natka pietruszki
    • łodyga selera naciowego
    • 1 szkl. mąki
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka oprószyć wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem.
    Następnie włożyć do środka łodygę selera i pęczek natki pietruszki.
    Do dużego garnka wlać oliwę, wrzucić nie obrane ząbki czosnku po czym ułożyć na nich kurczaka w całości i przykryć pokrywką.
    Z wody oraz mąki wyrobić ciasto, które rozwałkować i oblepić nim brzegi naczynia.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 godz.
    Kurczaka podać w garnku w którym się piekł, ciasto zdjąć tuż przed podaniem.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Paulla

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *