Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia w marynacie z wina, czosnku i miodu

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • olej
  • sól, pieprz

    Marynata:

  • ¼ szklanki białego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
     Cukinię obrać ze skóry, pokroić w plastry, zalać przyprawionym solą i pieprzem wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić. Przygotować marynatę. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. W małym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając, dodać pozostałe składniki marynaty doprowadzić do wrzenia. Gotować aż miód się nie rozpuści. Plastry cukinii przełożyć do salarwerki, zalać gorącą marynata. Odstawić na 3 godziny i podawać.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *