Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos z kaczki*

* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki: bigoszkaczki8yb.jpg

  • Kaczka oczyszczona – 1 szt.
  • Nóżki wieprzowe pokrojone w kawałki (ok. 1 cm) – 500 g
  • Szynka w kawałkach – 500 g
  • Wywar (bulion) z kurczaka – 1 l
  • Marchew krojona
  • Cebula posiekana – 50 g
  • Kabaczek pokrojony – 200 g
  • Kapusta kiszona – 200 g
  • Jabłko pokrojone w kostkę – 1 szt.
  • Suszone grzyby – 50 g
  • Bekon – 100 g
  • Kabanos – 200 g
  • Wino Madeira
  • Cukier – do smaku
  • Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kaczkę ponakłuwać tak, by podczas pieczenia wydostał się z niej tłuszcz. Następnie upiec w piekarniku (ok. 1 godz.), tłuszcz z kaczki użyć do usmażenia wieprzowiny i szynki. Następnie dodać część wywaru (bulionu) z kurczaka i włożyć do piekarnika. Kaczkę obrać ze skóry, pokroić mięso w kawałki. Podsmażyć cebulę na tłuszczu z kaczki, dodać do tego kabaczka, marchewkę, kapustę kiszoną – dusić ok. 8 minut. Dodać wieprzowinę i gotować resztę przez godzinę.
Autor: Kurt Scheller

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *