Składniki:
- 25 dag wędzonego boczku
- 3 żółte cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- ½ pęczka natki pietruszki
- 3 gałązki tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szkl. suchej soczewicy
- 12 szkl. bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
Sposób wykonania:
- Oliwę z oliwek podgrzewać w garnku po 10 min po czym wrzucić pokrojony boczek w kostkę i lekko go zarumienić.
Następnie dodać posiekaną cebulę i trzymać na ogniu kolejną 1 minutę.
Wrzucić jeszcze posiekane łodygi selera oraz marchew.
Wymieszać i smażyć kolejną minutę po czym dodać soczewice, listki laurowe i zalać całość bulionem.
Pozostawić na ogniu ok. 1 godz.
Przed podaniem usunąć liście laurowe i posypać natką pietruszki.Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Oskara